» initiëren » organiseren » realiseren
Over mij

Museumprojecten ben ik, Paulina de Nijs (1969), al ruim twintig jaar actief in de museumwereld en met ervaring op tal van terreinen binnen het vakgebied. Mijn hart ligt echter bij de inhoud en het organiseren en realiseren van projecten en tentoonstellingen.

Ik studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Tijdens en na mijn studie werkte ik als docent kunstgeschiedenis in het volwassenonderwijs en als medewerker bij het Bijbels Openluchtmuseum (thans Museumpark Oriëntalis). Daar leerde ik alle aspecten van het museumvak kennen, van rondleiden, communicatie en educatie tot projectmanagement en tentoonstellingen maken. Daar werd de basis gelegd voor mijn liefde voor het museumvak.

Na een verblijf van ruim drie jaar in Denemarken startte ik in januari 2004 mijn eigen bedrijf. Ik organiseerde kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies en werkte als freelance conservator in Klooster Ter Apel. In 2008 coördineerde ik voor het Museumhuis Groningen een achttal tentoonstellingen in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed en maakte een tentoonstelling in het Universiteitsmuseum Groningen. In datzelfde jaar werd ik parttime directeur van het Grafisch Museum Groningen (nu GRID).

Creativiteit en originaliteit zijn mijn kracht en deze zet ik, samen met mijn ervaring, graag in om anderen te helpen. Ik ben leergierig en verdiep mij voortdurend in de meest recente ontwikkelingen, trends en onderzoeken om een hedendaagse en op de toekomst gerichte kijk op het vak te houden. Ik zoek voortdurend naar nieuwe uitdagingen en geen vraag of opdracht is mij te gek. Ik geloof in kansen en niet in beperkingen – ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. Ik hoor dan ook graag welke uitdaging u voor mij heeft.

‘Paulina is handig, creatief, vindingrijk in situaties waarin budgetten het laten afweten en weet van aanpakken als er iets op poten moet worden gezet.’

Jan van Laarhoven, directeur Van Laarhoven Musea en Erfgoed (www.vlaarhoven.com)
en directeur Bijbels Openluchtmuseum/Museumpark Oriëntalis

‘Ik heb bewondering voor de innovatieve ideeën en plannen van Paulina, haar volharding in het “aan de man brengen ” ervan, zelfs als het onmogelijk leek. De goede en plezierige contacten, haar professionaliteit en, last but not least, de plezierige samenwerking leidden tot verrassende resultaten.’

Anneke Haar, partner van de Nieuwlandegroep, Assen
en organisator en begeleider van het traject ‘Musea met ambitie’ (www.nieuwlandegroep.com)